top of page

Leerlingen Almere College aanwezig bij Remembrance Day in Edinburgh

13 november 2023

Leerlingen Almere College aanwezig bij Remembrance Day in Edinburgh

Leerlingen en leraren van het Almere College in Dronten en bestuursleden van de Stichting 4 Mei Herdenking Dronten waren van 7 tot en met 11 november in Edinburgh om de herdenking op Remembrance Day bij te wonen bij het Stewart’s Melville College. Aanleiding hiervoor is de verbondenheid tussen beide scholen in de persoon van William Middleton Ward. William Ward was vroeger een leerling van het Stewart’s Melville College. Hij kwam in de Tweede Wereldoorlog om en de propeller van zijn vliegtuig vormt het monument in Dronten. 


In 2019 ontdekte Dave Clarke, leraar geschiedenis van de school in Edinburgh, hoe oud leerling William Middleton Ward in de oorlog was omgekomen en wat een prominente plek dit heeft in Dronten. In 2022 ontstond de wens om tot een uitwisseling te komen met een school voor Voortgezet Onderwijs in Dronten. In november 2022 vertrok een kleine groep (30 leerlingen) naar Edinburgh om daar de herdenking op Remembrance Day bij te wonen. Burgemeester Jean Paul Gebben legde toen een krans namens de gemeenschap in Dronten. Op en rond 4 mei 2023 waren 10 leerlingen vanuit Edinburgh aanwezig in Dronten. De documentaire ‘Never Unprepared’ van Omroep Flevoland vertelt het verhaal van William Ward.


Afgelopen week vertrok een grote groep (58 leerlingen, 5 leraren, 5 bestuursleden) naar Edinburgh om opnieuw de indrukwekkende herdenking op de school bij te wonen. Een herdenking waar naast 2300 leerlingen van de school in Edinburgh, ook genodigden aanwezig waren. Naast de herdenking bracht de groep een bezoek aan oorlogsgraven in Edinburgh en kreeg daar uitleg over de Commonwealth War Graves Commission. Daarnaast een bezoek aan Edinburgh Castle, een rondleiding door de stad en was er ruimte voor uitwisseling tussen de studenten van beide scholen.


De uitwisseling tussen de twee scholen krijgt steeds meer vorm. Bijzonder hoe het verhaal van Airgunner William Middleton Ward op deze manier zorgt voor verbinding tussen Schotland en Nederland, Edinburgh en Dronten, jong en oud, verleden en toekomst. Als Stichting 4 Mei Herdenking Dronten zijn we blij dat op deze manier betrokkenheid van het Voortgezet Onderwijs is gerealiseerd en dat jongeren, juist ook in deze tijd, zich realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De zichtbaarheid van Airgunners in Dronten blijft op deze manier bestaan. Het is aan ons om de vrijheid te koesteren en het door te geven. Opdat we niet vergeten…

bottom of page