top of page

Programma rondom Dodenherdenking 4 mei in Dronten bekend

13 april 2023

Programma rondom Dodenherdenking 4 mei in Dronten bekend

Stichting 4 Mei Herdenking Dronten heeft het programma voor de Dodenherdenking op 4 mei 2023 klaar. Voor het eerst zijn er dit jaar geen airgunners bij de herdenking aanwezig. De overgang naar een tijd van herdenken zonder airgunners is daarmee ingezet. Familieleden van Ron Powers zijn dit jaar nog aanwezig. Oude tradities zullen een andere vorm krijgen. De link met de airgunners zal daarin steeds weer gelegd worden. In dit bericht informeren we u over vernieuwende elementen in het programma en de activiteiten die op en rondom 4 mei 2023 plaatsvinden. 


11 Luchtmobiele Brigade neemt het over van de airgunners

Vele jaren geleden zijn er intenties uitgesproken tussen Gemeente Dronten en de Luchtmacht dat, wanneer er geen airgunners meer zouden zijn, dit overgenomen zou worden. 11 Luchtmobiele Brigade gaat dit overnemen. Deze eenheid binnen de Landmacht is de autoriteit wanneer het gaat om air manoeuvre. Het bereiken van militaire effecten op land vanuit of via de lucht. Door de unieke samenwerking van lucht- en grondwerk is de Luchtmobiele brigade snel in te zetten. Een aantal militairen van deze eenheid is op 4 mei aanwezig. 


Meer betrokkenheid vanuit het onderwijs

Al heel veel jaren is er betrokkenheid vanuit de basisscholen m.b.t. de adoptie van het Vliegersmonument. Dit jaar is er ook betrokkenheid vanuit het Voortgezet Onderwijs. Tien leerlingen en 2 leraren van het Stewart’s Melville College uit Edinburgh zijn van 2 t/m 5 mei aanwezig in Dronten om de herdenking bij te wonen. William Ward, één van de bemanningsleden van de Lancaster ED357, zat vroeger op deze school. Ze zullen optrekken met leerlingen van het Almere College in Dronten die afgelopen november in Edinburgh de herdenking op Remembrance Day op het Stewart’s Melville College hebben bijgewoond. De intentie is om tot een jaarlijkse uitwisseling te komen. 


Herdenkingsbijeenkomst

Om 18.00 uur start in de grote zaal van De Meerpaal de herdenkingsbijeenkomst. Naast genodigden is deze bijeenkomst ook voor iedereen die dit wil, vrij toegankelijk. Aan de hand van het jaarthema van het landelijke comité 4 en 5 mei ‘Leven met oorlog’ wordt op een afwisselende manier, waardig invulling gegeven aan dit thema. Naast muziek door Charis Music uit Dronten, zullen o.a. de adoptieschool ‘De Tamarisk’, leerlingen van het Almere College en het Stewart’s Melville College een bijdrage verzorgen en voert het Danslab van De Meerpaal een dans uit. Adriëtte Felix-Topper (haar familie was vele jaren gastgezin) vertelt over haar ervaringen met de vele bezoeken van de contacten die er nu nog zijn. Hans Maris neemt aanwezigen mee in het programma. 


Ceremonie op het Meerpaalplein 

Op het Meerpaalplein vindt de ceremonie plaats. Een paar minuten voor 20.00 uur draagt stadsdichter Marjolein Westendorp een gedicht voor. Na de Last Post, de 2 minuten stilte en de volksliederen, worden er kransen bij het monument gelegd. Burgemeester Gebben sluit af met een speech. Op het plein wordt medewerking verleend door o.a. de Flevo-Scouts, het Flevo’s Mannenkoor, Maris Sonores en De Eendracht. Omroep Flevoland zendt de herdenking uit. Op gepaste manier is er aandacht voor de situatie in Oekraïne. De Oekraïense vlag zal tijdens de ceremonie op het plein halfstok hangen. Na afloop van de ceremonie op het plein is het, voor wie dat wil, ruimte om in De Meerpaal nog samen te zijn Flypasts De Britse Lancaster van de Royal Air Force Battle of Brittain Memorial Flight vliegt op 4 mei niet over het Meerpaalplein in Dronten. Dit in verband met de kroning van King Charles in het Verenigd Koninkrijk op 6 mei. Op 4 mei, een paar minuten over 20.00 uur, zal Tom van der Meulen overvliegen in een Mustang. Rond 20.20 uur vliegen de Edambusters over. Zie voor de overige activiteiten onze agenda.

bottom of page