top of page
Herdenkingsbijeenkomst.jpg

Nieuws

Terugblik herdenking 4 mei 2024

Op 4 mei 2024 vond de 60ste dodenherdenking plaats in Dronten. Het grote aantal mensen op het plein, de genodigden, de kransleggers, de muziek en zang, de toespraak en het gedicht waren indrukwekkend.

Vrijheidssoep bij het Vliegersmonument

De eerste editie van het schenken van de Vrijheidssoep bij het Vliegersmonument op het Meerpaalplein was een succes. Vele geïnteresseerden kwamen de prachtige gelegde bloemenkransen bij het monument bekijken. Aansluitend konden zij op eigen gelegenheid tussen 13:00 en 16:00 uur gratis deelnemen aan de Vrijheidsmaaltijd.

Presentatie in De Regenboog

Ook dit jaar waren bestuursleden van de Stichting 4 Mei Dronten op bezoek bij de Regenboog in Dronten. Jan Benning en Bart Doeze Jager verzorgden een lezing voor de bewoners met daarin aandacht voor de stichting en de komende herdenking, maar uiteraard werd er teruggegrepen naar de Tweede Wereldoorlog.

Zwemwedstrijd Airgunnerstrofee

Vandaag organiseerde de zwemvereniging ‘De ZuiderZeeZwemmers’ de jaarlijkse zwemwedstrijd voor de Airgunnerstrofee. Alle leerlingen van groep 8 uit de regio mochten hieraan meedoen. De wedstrijd vond plaats in het Aat de Jonge Zwembad in Dronten en begon om 13:30 uur. Alle official taken voor de wedstrijd werden vervuld door enthousiaste jeugdzwemmers en vrijwilligers van de Drontense zwemvereniging.

Basisschool De Dukdalf adopteert het Vliegersmonument

Jaarlijks wordt het Vliegersmonument geadopteerd door groep 7 van één van de basisscholen in de gemeente Dronten. Deze leerlingen nemen voor een jaar de zorg van het monument op zich. Vorig jaar waren de leerlingen afkomstig van De Tamarisk uit Biddinghuizen. Zij geven nu de verantwoording door aan groep 7 van De Dukdalf uit Dronten.

Programma april mei 2024

Programma rondom Dodenherdenking 2024 Dronten bekend

Stichting 4 Mei Herdenking Dronten heeft het programma voor de Dodenherdenking op 4 mei 2024 klaar. Dit jaar is het de 60ste keer dat er een Dodenherdenking in Dronten plaatsvindt. We staan stil bij dit moment en markeren dit als een overgang naar een tijd waarin er geen Airgunners meer bij de herdenking aanwezig zijn. In dit bericht informeren we u over vernieuwende elementen in het programma en de activiteiten die op en rondom 4 mei 2024 plaatsvinden.

Jaarverslag 2023

Stichting 4 Mei Herdenking Dronten heeft in 2023 diverse activiteiten uitgevoerd. In het jaarverslag is alles op een rij gezet.

Uitnodiging voor de gastgezinnen van de Airgunners

Elk jaar op 4 mei vindt er in Dronten bij het Vliegersmonument een indrukwekkende 4 mei herdenking plaats. In 2024 is dat voor de 60e keer. Indrukwekkend en bijzonder, mede door de aanwezigheid van Airgunners, die jarenlang vaste eregasten waren bij de herdenking. Om het einde van deze bijzondere periode te markeren en als dank voor de jarenlange gastvrijheid biedt het gemeentebestuur de gastgezinnen een muzikale avond aan op donderdag 23 mei in De Meerpaal.

Eregroet voor Lancaster bemanning

Sinds 2015 worden er op Kerstavond, op het moment dat de zon onder gaat, lichtjes geplaatst op oorlogsgraven. Stichting Veteranen Gemeente Dronten heeft het initiatief genomen om 7 kaarsen aan te steken bij het monument aan de Lancasterdreef in Dronten ter ere aan de 7 bemanningsleden van de Lancaster ED 357. De kaarsen werden aangestoken met het Vredeslicht door de Flevo-Scouts.

Leerlingen Almere College aanwezig bij Remembrance Day in Edinburgh

Leerlingen en leraren van het Almere College in Dronten en bestuursleden van de Stichting 4 Mei Herdenking Dronten waren van 7 tot en met 11 november in Edinburgh om de herdenking op Remembrance Day bij te wonen bij het Stewart’s Melville College. Aanleiding hiervoor is de verbondenheid tussen beide scholen in de persoon van William Middleton Ward. William Ward was vroeger een leerling van het Stewart’s Melville College. Hij kwam in de Tweede Wereldoorlog om en de propeller van zijn vliegtuig vormt het monument in Dronten.

Taptoe

Terugblik Taptoe

Op 6 mei 2023 vond op het Meerpaalplein in Dronten de jaarlijkse Taptoe plaats. Drie korpsen presenteerden in totaal vijf shows.

4 mei 2023

Terugblik herdenking 4 mei 2023

Op mei 4 mei 2023 vond de 59ste dodenherdenking plaats in Dronten. Het grote aantal mensen op het plein, de genodigden, de kransleggers, de muziek en zang, het gedicht en de toespraak waren indrukwekkend.

bottom of page