top of page
Herdenkingsbijeenkomst.jpg

Nieuws

Uitnodiging voor de gastgezinnen van de Airgunners

Elk jaar op 4 mei vindt er in Dronten bij het Vliegersmonument een indrukwekkende 4 mei herdenking plaats. In 2024 is dat voor de 60e keer. Indrukwekkend en bijzonder, mede door de aanwezigheid van Airgunners, die jarenlang vaste eregasten waren bij de herdenking. Om het einde van deze bijzondere periode te markeren en als dank voor de jarenlange gastvrijheid biedt het gemeentebestuur de gastgezinnen een muzikale avond aan op donderdag 23 mei in De Meerpaal.

Eregroet voor Lancaster bemanning

Sinds 2015 worden er op Kerstavond, op het moment dat de zon onder gaat, lichtjes geplaatst op oorlogsgraven. Stichting Veteranen Gemeente Dronten heeft het initiatief genomen om 7 kaarsen aan te steken bij het monument aan de Lancasterdreef in Dronten ter ere aan de 7 bemanningsleden van de Lancaster ED 357. De kaarsen werden aangestoken met het Vredeslicht door de Flevo-Scouts.

Leerlingen Almere College aanwezig bij Remembrance Day in Edinburgh

Leerlingen en leraren van het Almere College in Dronten en bestuursleden van de Stichting 4 Mei Herdenking Dronten waren van 7 tot en met 11 november in Edinburgh om de herdenking op Remembrance Day bij te wonen bij het Stewart’s Melville College. Aanleiding hiervoor is de verbondenheid tussen beide scholen in de persoon van William Middleton Ward. William Ward was vroeger een leerling van het Stewart’s Melville College. Hij kwam in de Tweede Wereldoorlog om en de propeller van zijn vliegtuig vormt het monument in Dronten.

Taptoe

Terugblik Taptoe

Op 6 mei 2023 vond op het Meerpaalplein in Dronten de jaarlijkse Taptoe plaats. Drie korpsen presenteerden in totaal vijf shows.

4 mei 2023

Terugblik herdenking 4 mei 2023

Op mei 4 mei 2023 vond de 59ste dodenherdenking plaats in Dronten. Het grote aantal mensen op het plein, de genodigden, de kransleggers, de muziek en zang, het gedicht en de toespraak waren indrukwekkend.

Never unprepared

Documentaire 'Never Unprepared'

De documentaire 'Never Unprepared' van Omroep Flevoland vertelt het verhaal van de Schotse bommenrichter William Ward die in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwam. Geschiedenisleraar David Clarke uit Edinburgh deed onderzoek naar deze oud-leerling van zijn school; het Stewart's Melville College. David kwam tot de ontdekking dat Ward is neergestort in de buurt van wat nu Dronten is.

Gedicht 4 mei 2023

Gedicht stadsdichter Marjolein Westendorp

Voordat het 2 minuten stil werd op het Meerpaalplein op 4 mei, droeg stadsdichter Marjolein Westendorp het gedicht voor dat zij geschreven heeft rondom het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei 'Leven met oorlog'.

Lezing Regenboog

Lezing in woonzorgcentrum De Regenboog

Bestuursleden Jan Benning en Bart Doeze Jager gaven op 2 mei een presentatie over het werk van de Stichting 4 Mei Herdenking Dronten en het verhaal van de Lancaster ED 357 in woonzorgcentrum De Regenboog van Coloriet.

Podcast

Podcast 'Het Gesprek' over dodenherdenking in Dronten

Voorzitter van Stichting 4 Mei Herdenking Dronten, Jolanda van Til, ging in het interviewprogramma 'Het Gesprek' van Omroep Flevoland in gesprek over de dodenherdenking in Dronten.

Overdracht monument

Basisschool De Tamarisk adopteert Vliegersmonument

Basisschool De Tamarisk uit Biddinghuizen heeft de adoptie van het Vliegersmonument overgenomen van Basisschool Het Wilgerijs.

Zwemwedstrijd

Zwemwedstrijd Airgunnerstrofee

De Zuiderzeezwemmers organiseerden vandaag de zwemwedstrijd voor leerlingen van groep 8 van basisscholen uit de gemeente Dronten voor de 'Airgunnerstrofee'. Ongeveer 150 kinderen van 8 basisscholen deden mee. Het was een geslaagde middag!

Flypasts

Programma rondom Dodenherdenking 4 mei in Dronten bekend

Stichting 4 Mei Herdenking Dronten heeft het programma voor de Dodenherdenking op 4 mei 2023 klaar. Voor het eerst zijn er dit jaar geen airgunners bij de herdenking aanwezig. De overgang naar een tijd van herdenken zonder airgunners is daarmee ingezet.

bottom of page