top of page

Terugblik herdenking 4 mei 2024

12 mei 2024

Terugblik herdenking 4 mei 2024

Op 4 mei 2024 vond de 60ste dodenherdenking plaats in Dronten. Het grote aantal mensen op het plein, de genodigden, de kransleggers, de muziek en zang, de toespraak en het gedicht waren indrukwekkend.


Voorafgaand  aan de herdenking op het Meerpaalplein, vond in de grote zaal van De Meerpaal een herdenkingsbijeenkomst plaats.  Een bijeenkomst die voor iedereen toegankelijk is. Aan de hand van het jaarthema van het nationaal comité 4 en 5 mei ‘Vrijheid vertelt’ werd op een afwisselde manier, waardig invulling gegeven aan dit thema. Naast muziek van Renzo en Romar Boswijk, Saron Houben en Jorrick Simmens, verzorgden o.a. de adoptieschool De Dukdalf, het Almere College en het Stewart’s Melville College een bijdrage en voerde de dansschool van De Meerpaal een dans uit op muziek over de Universele rechten van de mens. Commissaris van de Koning Arjen Gerritsen sprak de aanwezigen toe. Thomas Riezebos en Maarten van Evert maakten een filmpje van veteranen die zij hadden geïnterviewd. Tineke Stuifzand nam aanwezigen mee in het programma.


Aansluitend vond de ceremonie op het Meerpaalplein plaats. Er was muziek van Harmonie De Eendracht en Maris Sonores en zang van het Flevo's Mannenkoor. Twee leden van de Flevo Scouts droegen het Vaandel, begeleid door een erewacht van een actief dienende militair en veteraan uit de gemeente Ddronten. De overige Flevo-scouts droegen de 22 kransen. Er was een flypast van Tom van der Meulen in een Harvard. Vanwege het weer, konden de Edambusters niet overvliegen. Er was een indrukwekkende toespraak van Burgemeester Gebben. Tyron Lotz, leerling van het Ichthus College, las het winnende gedicht van Isa de Groot voor.


Het was een waardige herdenking die door veel mensen werd bijgewoond.


'Opdat we niet vergeten' en 'Vrijheid geven we door'


Klik hier voor een fotoimpressie met foto’s van Dick van de Graaf.

Klik hier voor de uitzending op Omroep Flevoland.

Klik hier voor een video van De Dronter Reporter over de herdenkingsbijeenkomst.

Klik hier voor een video van De Dronter Reporter over de ceremonie op het Meerpaalplein.

Klik hier voor de foto’s gemaakt door Lokale Omroep Dronten.


bottom of page