top of page

Documentaire 'Never Unprepared'

4 mei 2023

Documentaire 'Never Unprepared'

De documentaire 'Never Unprepared' van Omroep Flevoland vertelt het verhaal van de Schotse bommenrichter William Ward die in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwam. William Ward was één van de bemanningsleden van de Lancaster ED 357, waarvan de propeller het Vliegersmonument in Dronten vormt. Geschiedenisleraar David Clarke uit Edinburgh deed onderzoek naar deze oud-leerling van zijn school; het Stewart's Melville College. David kwam tot de ontdekking dat Ward is neergestort in de buurt van wat nu Dronten is. 


Het is 4 mei 2022

Arend Dubbelboer, van Omroep Flevoland, ontmoet David Clarke. Het verhaal van William Ward raakt hen beiden. De wens ontstond om het verhaal van William Ward verder te onderzoeken om hier een documentaire van te maken. 'Want dit verhaal is belangrijk om door te geven aan jongeren op scholen in Edinburgh én in Dronten', was de overtuiging van beide heren. Het contact met het Almere College in Dronten werd gelegd en leraren Charlotte Mulder en Stefan van der Leeden waren direct enthousiast om de mogelijkheden voor samenwerking te verkennen. Wat volgende was een bezoek aan Edinburgh met een delegatie uit Dronten in november 2022 ter gelegenheid van Remembrance Day. 


Het is 4 mei 2023

De link tussen de school van David Clarke en de omgekomen soldaat blijkt hechter dan de leraar kon bedenken. Het verhaal van William Ward is vastgelegd voor de toekomst. Familieleden van William Ward zijn gevonden en weten nu wat er met hun oom is gebeurd. Ze waren op 4 mei aanwezig in Dronten. Dit alles maakt diepe indruk op hen. Er zijn intenties voor verdere samenwerking tussen de school in Edinburgh en in Dronten. De jaarthematekst van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is dit jaar 'Nieuwsgierigheid naar de ander'. En wat past dit goed bij de realisatie van deze documentaire.  De documentaire krijgt een plek binnen de activiteiten van Stichting 4 Mei Herdenking Dronten. Om nu en in de toekomst jongeren nieuwsgierig te maken naar het verhaal William Ward en wat wij daarvan kunnen leren. 


Klik hier om naar de documentaire te gaan 


(Foto: Omroep Flevoland)

bottom of page